نفت و مشتقات آن یک محصول بسیار مفید است که در پیشبرد صنعتی شدن در سراسر جهان نقش کلیدی داشته است. در زمان کشف، ما شاهد حمل و نقل آن از راه های مختلفی بوده ایم که انجام آن آسان نبوده است.چالش حمل و نقل نفت به مقصد مورد نیاز برای فروش مجدد یا استفاده، به طور مداوم یک چالش لجستیکی بزرگ بوده است.
در حال حاضر چهار نوع حمل و نقل اصلی برای صنعت نفت وجود دارد که شامل استفاده از نفتکش ، تانکرتریلر، راه آهن و خطوط لوله می شود. متداول ترین وسیله حمل و نقل نفت از طریق جاده، کامیون، راه آهن و خطوط لوله است که هرکدام مزایا و. معایب خود را دارد ، در ادامه این مقاله تانکرسازی امیرکبیر أنواع روش های حمل نقل را توضیح داده است .
نفت خامی که از منبع سرچاه جمع آوری شده است معمولاً از طریق خطوط لوله به کارخانه های فرآوری، پالایشگاه ها و تانکرها منتقل می شود.
مزایای حمل و نقل خط لوله
تخمین زده می شود که در حالت ایده آل 1.5 میلیون مایل خط لوله برای حمل و نقل نفت مایع در سراسر جهان استفاده می شود. خطوط لوله راه های اصلی توزیع نفت در سراسر جهان هستند.
تاسیسات لوله کشی معمولا با سرمایه گذاری نقدی سنگین مشخص می شود. با این حال، آنها یک روش مقرون به صرفه و کارآمد برای حمل و نقل نفت خام در فواصل طولانی و در حجم زیاد در طول روز و شب ارائه می دهند.
بیشتر این خطوط لوله زیرزمینی هستند و این باعث می شود در برابر موانع سطحی و تغییرات آب و هوایی مقاوم باشند.
تکنیک خط لوله معمولاً به دلیل مزایای کلیدی زیر ترجیح داده می شود:
جابجایی نفت و گاز از طریق خطوط لوله امن ترین راه برای انجام این کار است. لوله ها به خوبی برای برداشت نفت خام، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی مجهز هستند.
این روش در حمل و نقل سازگار با محیط زیست است. مهمتر از همه، میزان تلفات و جراحات مرتبط با آن بسیار پایین است.
با توجه به بوستر پمپ های واقع در امتداد خطوط لوله نفت، فشار را می توان به طور موثر کنترل کرد تا جریان نفت در جهت انتخاب شده حفظ شود.
معایب حمل و نقل خط لوله
با وجود مزایایی که با استفاده از آنها حاصل می شود، اما خطوط لوله دارای معایب نیز هست
فرآیند نصب آنها برای محیط های طبیعی موجود مخل در نظر گرفته می شود به دلیل قطع درختان یا تخریب مزارع.
مهمتر از همه، خطوط لوله ممکن است با گذشت زمان دچار خوردگی شوند و باعث وجود نشتی بشوند
خطوط لوله همچنین قادر به ارائه خدمات به بازارهای مختلف نیستند. این به این دلیل است که ساخت و نگهداری آنها نیز هزینه بر است. آنها اساساً برای حمل و نقل نفت فله از یک نقطه به نقطه دیگر در نظر گرفته شده اند.
نفت به مخازن ذخیره سازی و سایر مقاصد تحویل می شود و سپس از طریق وسایل نقلیه مختلف به مناطق و بازارهای دیگر منتقل می شود.
کشتی ها یکی دیگر از راه های مناسب برای حمل و نقل نفت به ویژه در خارج از کشور هستند.کشتی های بسیار زیادی وجود دارند که نفت و گاز را از طریق مسیر های آبی (رودخانهها ، دریا ها و اقیانوسها) تا پالایشگاههای تعیینشده در سراسر جهان منتقل می کنند.
این نوع حمل و نقل به دلیل مزایای زیر ترجیح داده می شود:
حمل و نقل نفت خام از طریق کشتی یکی از کم هزینه ترین راه های حمل و نقل است. حجم بالا را می توان در یک سفر حمل کرد و این امر تا حد زیادی هزینه های انتقال نفت از یک نقطه به نقطه دیگر را کاهش می دهد.
نفتکش ها و سایر کشتی های دریایی حجم بالایی از نفت را حمل می کنند. در حالت ایده آل، یک بارج تانک می تواند 30000 گالن (نزدیک به ۱۴ میلیار لیتر) حمل کند.
با این وجود، نفتکش ها معایب خاص خود را نیز دارند.
به علت بارگیری بالای نفتکش ها در صورت وجود عیب در نفت کش مقدار زیادی از بار به هدر می رود و اگر وارد آبها شود برای محیط زیست هم مشکل ایجاد می کند .
هزینههای ساخت کشتیها بسیار بالا است و زمان بسیار زیادی برای ساخت نیاز دارد .
برای کشور هایی که مسیر آبی ندارد بسیار پر دردسر است
خط راه آهن نیز گزینه ای برای انتقال نفت به پالایشگاه ها و تاسیسات فرآوری است. همچنین یکی از وسایل محبوب حمل و نقل نفت در این عصر می باشد
از مزایای این روش می توان به نکات زیر اشاره کرد :
مدت زمان کوتاهی نیاز دارد تا ناوگان ها بستر ریلی مناسب را فراهم کنند
حمل و نقل نفت خام از طریق قطار نسبت به سایر روش ها زمان تحویل کوتاهی نیاز دارد . این به دلیل که خطوط ریلی اختصاصی است و ترافیک ندارند.
خطوط ریلی علاوه برا مزایا مانند هر روش دیگری معایب خاص خود را نیز دارد
شرکتهای حملونقل ریلی در موقعیتی هستند که به سرعت به تغییراتی که در بازار رخ می دهد واکنش نشان دهند. این امر باعث نداشتن ثبات براورد هزینه ی حمل نقل برای شرکت ها می شود
اگر شهر یا کشوری خطوط ریلی نداشته باشد عملا انتقال غیر ممکن است
در صورت بروز حوادث در خط راه آهن، خسارات زیادی متحمل شود.
به دلیل ایمنی بالا و صرفه جویی در لیتراژ پایین برای انتقال مقادیر کمتر نفت از مناطق دورافتاده به محل مورد نیاز از تانکر تریلر استفاده می شود. یکی از علل رونق صنعت تولید انرژی وجود تانکر تریلر هاست که منجر به تغییرات و تحولات عمده در صنعت نفت و گاز به ویژه در حوزه حمل و نقل شده است.
هر یک از این راه هایی که در اینجا برجسته شده است، محاسن و معایب خاص خود را دارد که امکان استفاده از آنها را بر اساس نیازها و شرایط موجود تعیین می کند.
معمولاً برای حمل و نقل سوخت مورد استفاده در پمپ بنزین ها برای اتومبیل های استاندارد و همچنین سایر انواع وسایل نقلیه از تانکر تریلر استفاده می شود.تانکرتریلر بیشترین کاربرد را در مناطقی دارد که استفاده از خط لوله راحت نیست،
این امر به ویژه برای صرفه جویی در هزینه حمل و نقل مفید است. مقدار زیادی سوخت صرفه جویی می شود زیرا سفرهای زیادی که برای حمل و نقل محصولات مختلف استفاده می شد کاهش می یابد.
مزایای این روش حمل و نقل عبارت است از :
تانکر تریلر ها از فولاد مستحکم ساخته شده که به ندرت دچار آسیب می شوند
خریداری تانکر تریلر بسیار راحت و قابل دسترس بوده همچنین مقرون به صرفه است
بازار تانکرتریلر بسیار متنوع است و می توانید به هر شکل و ابعادی که می خواهید سفارش دهید
تریلرهای مخزن سوخت وسیله ای سریعتر برای انتقال نفت در مکانهای دورافتاده که وسایل دیگر مانند راه آهن، خط لوله و کشتی نمی توانند به آنها برسند، فراهم می کنند.
آنها همچنین برای تحویل به مشتریانی که برای مصارف تولیدی و صنعتی به سوخت نیاز دارند بیشترین کاربرد را دارند.
همچنین از معایب آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :
یکی از علل تصادفات جاده ای وجود تانکر تریلر هاست زیرا مایعات به طور دائم درون تانکر درحال حرکت هستند و از این رو باعث عدم تعادل می شود و بر پایداری تریلر مخزن تأثیر می گذارد.
ظرفیت تانکر سوخت محدود است و هر دستگاه تریلر تا ۳۳ هزار لیتر گنجایش دارد که همین امر برای محموله های بزرگ ایجاد مشکل می کند
می توان گفت حمل نقل به وسیله تانکرتریلر زمان بر است زیرا درصورت خرابی یا شرایط جوی نامناسب حمل و نقل تحت شعاع قرار می گیرد.
در صنعت نفت و گاز، روشهای مختلفی برای حمل و نقل فرآوردهها بر اساس شکل، مسافتی که باید طی شود، میزان فرآوردههای نفتی مورد نیاز و مقصدهای جغرافیایی برای هر یک از کاربردها وجود دارد.
حمل و نقل خارج از کشور عمدتاً از طریق اقیانوس ها با استفاده از کشتی ها و لنج ها انجام می شود که در آن راه اندازی خطوط راه آهن یا شبکه ها و سیستم های خط لوله عملاً غیرممکن است.
با این حال، حمل و نقل آبی می تواند در حمل و نقل داخلی در امتداد رودخانه ها و دریاچه ها به غیر از حمل و نقل ساحلی نیز استفاده شود.
بیشتر حمل و نقل داخلی نفت و محصولات وابسته به آن معمولا از طریق خط لوله و جاده ها انجام می شود.این مسئله در مواردی است که در آن مسافت های طولانی به ویژه از منابع نفت خام تا تأسیسات فرآوری و پالایشگاه ها قابل پوشش باشد ، همچنین می توان از تانکر تریلر برای انتقال نفت از پالایشگاه ها به مراکز توزیع و خرده فروشی استفاده کرد. برای حمل و نقل بیشتر به مکان های دورافتاده برای خرده فروشی بیشتر و استفاده مشتری، معمولاً از تانکر حمل سوخت استفاده می شود.
تمام راه های بیان شده در این مقاله استاندارد و قابل اجرا است اما بسته به شرایط و میزان بار شما باید انتخاب کنید کدام روش برای شما بهینه تر است .